;


Szkolenie online

"Od ARFID do BED - zaburzenia odżywiania u pacjentów w spektrum autyzmu i ADHD"


Zaburzenia odżywiania u osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i z ADHD mają często zupełnie inne podłoże niż "klasyczne" przypadki opisywane w literaturze naukowej.

Trudności sensoryczne, sztywność poznawcza, impulsywność, potrzeba kontroli lub poszukiwanie stymulacji - wszystko to może kształtować sposób jedzenia, wybory żywieniowe, relację z ciałem i emocjami, a dotychczasowe - często trudne - doświadczenia życiowe wpływać na poczucie własnej wartości i radzenie sobie z trudnościami. To wszystko ma istotny wpływ na rozwijanie się zaburzeń psychicznych, w tym związanych z jedzeniem.

Od ARFID (Zespół unikania i ograniczania przyjmowania pokarmów), po BED (Zespół napadowego objadania się), przez anoreksję, bulimię, PICA, ortoreksję i wiele innych... Praca z pacjentem neuroatypowym z zaburzeniami odżywiania wymaga interdyscyplinarnego podejścia, które łączy wiedzę z zakresu psychologii, dietetyki, neuropsychologii i terapii zaburzeń odżywiania.

To szkolenie pokazuje, jak patrzeć szerzej - z perspektywy neuroatypowości, a praca z pacjentami, których to dotyczy, wymaga dodatkowej wiedzy i przełamania dotychczasowych zwyczajów zawodowych. Powstało ono, by pomóc specjalistom lepiej rozumieć pacjentów z ADHD i ASD oraz pracować z nimi w sposób skuteczny, bezpieczny i wspierający, z poszanowaniem ich potrzeb i różnorodności.

Kluczowe jest nie tylko dobranie właściwych zaleceń, ale także sposób ich przekazywania, tworzenie bezpiecznej i zrozumiałej przestrzeni oraz wspieranie pacjenta w stopniowym wprowadzaniu zmian i budowaniu zdrowych nawyków.

Szkolenie "Od ARFID do BED - zaburzenia odżywiania u pacjentów w spektrum autyzmu i ADHD", to nie tylko teoria. To także konkretne narzędzia, przykłady z praktyki i gotowe strategie, które od razu możesz wdrożyć w pracy gabinetowej.

Dla kogo jest to szkolenie?

Dla wszystkich specjalistów, którzy:

  • pracują lub chcą rozpocząć pracę z pacjentami z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i z ADHD,
  • chcą lepiej rozumieć mechanizmy neuropsychologiczne leżące u podstaw zachowań żywieniowych,
  • chcą unikać błędów komunikacyjnych i zaleceń, które mogą pogłębiać objawy,
  • potrzebują informacji i narzędzi do pracy z pacjentami.

PROGRAM SZKOLENIA:

  • Zaburzenia odżywiania (ED), ADHD i zaburzenia ze spektrum autyzmu (ASD) w klasyfikacjach diagnostycznych (ICD-10, ICD-11, DSM-5)
  • Neuroatypowość a ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania
  • Najczęściej współwystępujące zaburzenia odżywiania u osób z ADHD i ASD
  • Strategie i narzędzia pracy z pacjentem
  • Specyfika i sposób komunikacji z pacjentem neuroatypowym z ED
  • Zalecenia dietetyczne i psychodietetyczne - jak formułować cele i je osiągnąć?
  • Zaburzenia sensoryczne - jak wpływają na jedzenie?
  • Współpraca interdyscyplinarna - kiedy nie pracować samodzielnie i jak współdziałać w zespole?
  • Praca z rodziną - jak edukować i wspierać w zmianie?

Dowiesz się także czym różnią się mechanizmy regulacji emocji, nagrody i motywacji u osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i z ADHD, jak wpływają one na relację z jedzeniem i ciałem, jak rozpoznawać złożone obrazy kliniczne (współwystępowanie np. spektrum autyzmu, anoreksji, zaburzeń lękowych lub ADHD, BED i depresji), jak łączyć elementry psychoedukacji, interwencji psychodietetycznej i pracy nad regulacją emocji. I nie tylko :)

Dlaczego warto wziąć udział?

  • Szkolenie jest prowadzone przez doświadczoną specjalistkę - psycholożkę, psychodietetyczkę i wykładowczynię akademicką Dominikę Musiałowską, która na co dzień pracuje z pacjentami z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i ADHD.
  • Dominika Musiałowska sama jest osobą neuroatypową - w spektrum autyzmu i z ADHD. Podczas szkolenia dzieli się wiedzą specjalistyczną, ale także życiową. Jako osoba neuroatypowa doskonale wie jak wygląda życie i trudności osób, których ten temat dotyczy.
  • Po szkoleniu otrzymasz dostęp do nagrań na 12 miesięcy oraz materiały szkoleniowe przydatne w pracy z pacjentami w gabinecie!
  • Po szkoleniu otrzymasz certyfikat.


Czas trwania szkolenia: 3,5h

Prowadząca: mgr Dominika Musiałowska


Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting. 2 dni przed szkoleniem otrzymasz link do szkolenia oraz niezbędne informacje.

18.12.2025 godz. 17.00-20.30

Cena: 149 zł

Zapisy do 17.12.2025

Wszelkie pytania prosimy kierować na adres:

[email protected] lub [email protected]


Zapraszamy również na inne szkolenia w ramach cyklu comiesięcznych szkoleń psychologiczno-psychodietetycznych!

UWAGA! Osoby, który wezmą udział w przynajmniej jednym z poniższych szkoleń, otrzymają stały kod zniżkowy 15% na wszystkie poniższe szkolenia :) 

  • "Ortoreksja - gdzie jest granica między zdrowym odżywianiem a obsesją?" (nagranie już w sprzedaży KLIK)
  • "Zaburzenia odżywiania - wszystko co powinien wiedzieć dietetyk i psychodietetyk" (nagranie już w sprzedaży KLIK)
  • 19.11.2025 "ADHD i spektrum autyzmu - jak pracować z pacjentem neuroatypowym w gabinecie (psycho)dietetyka?" KLIK
  • 18.12.2025 „Od ARFID do BED – zaburzenia odżywiania u pacjentów w spektrum autyzmu i ADHDKLIK

Wkrótce w sprzedaży:

  • 15.01.2026 „Psychologia odchudzania – wprowadzenie do pracy z pacjentem, jego emocjami i nawykami
  • 26.02.2026 „Psychologia otyłości – psychologiczne aspekty leczenia nadmiernej masy ciała
  • 26.03.2026 „Psychologiczne wyzwania pacjenta bariatrycznego – psychologia jako nieodłączny element leczenia otyłości
  • 23.04.2026 „Psychosomatyka dla (psycho)dietetyka – kiedy ciało mówi to, czego głowa nie potrafi
  • 21.05.2026 „Między SOMĄ a PSYCHE – psychologia choroby przewlekłej i jej wpływ na proces leczenia
  • 18.06.2026 „Pacjent z zaburzeniami psychicznymi i chorobą przewlekłą w gabinecie (psycho)dietetyka

Zapraszamy do lektury książki "Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości"

Być może od dawna zastanawiasz się, co z tobą nie tak. Dlaczego z pozoru banalne sprawy są dla ciebie tak męczące? Czemu wciąż spotykasz się z niezrozumieniem? Może rozważasz przeprowadzenie diagnozy albo już otrzymałaś diagnozę ADHD i/lub spektrum autyzmu? Być może dopiero teraz, patrząc w przeszłość, myślisz „to ma sens”, a spoglądając w przyszłość, zadajesz sobie pytanie: „okej, jestem neuroatypowa, ale co dalej?”...

Ta książka odpowie na twoje pytania, rozwieje wątpliwości i obali mity. Sięgnij po nią, a poznasz:

  • związek między ADHD, spektrum autyzmu, zaburzeniami odżywiania i zaburzeniami osobowości,
  • łatwe metody monitorowania i regulowania emocji i reakcji na stres,
  • prawdę o odpowiedniej diecie i różnych rodzajach aktywności (nie tylko fizycznej), która może zmienić twoje życie,
  • sposoby, by odnaleźć się w relacjach i życiu zawodowym,
  • proste nawyki, podpowiedzi i protipy, które ułatwią sprostanie codziennym wyzwaniom,
  • i wiele innych przydatnych wskazówek.

W swoim Psychoporadniku Dominika Musiałowska przybliża aktualną wiedzę medyczną na temat neuroróżnorodności, która pozwoli ci lepiej poznać siebie. Empatycznie i ze swobodą dzieli się własnym doświadczeniem i licznymi sposobami na prostsze i efektywniejsze ogarnianie życia. Wszystko po to, abyś dostrzegła całe spektrum możliwości, jakie masz przed sobą, i pokochała siebie.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Książkę kupisz TUTAJ

mgr Dominika Musiałowska

Psycholog, Psychodietetyk, edukatorka zdrowotna

Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.

Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.

Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.

Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.

W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. 

Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl 

Zobacz także

ADHD i spektrum autyzmu - Jak pracować z pacjentem neuroatypowym w gabinecie (psycho)dietetyka? 19.11.2025 Zaburzenia odżywiania - wszystko co powinien wiedzieć dietetyk i psychodietetyk Konferencja "Psychologiczne aspekty leczenia otyłości" - 1.12.2024 online Ortoreksja - gdzie jest granica między zdrowym odżywianiem a obsesją? Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego w insulinooporności i innych zaburzeniach metabolicznych – postępowanie i dietoterapia

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera