;


Szkolenie dla specjalistów

Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego

w insulinooporności i innych zaburzeniach metabolicznych.

Postępowanie i dietoterapia.


Czy jesteś gotowy na pogłębienie swojej wiedzy w dziedzinie insulinooporności i zaburzeń metabolicznych? Zapraszamy Cię na zaawansowane szkolenie online, które skupia się na skomplikowanych aspektach pracy przewodu pokarmowego w kontekście tych ważnych zagadnień zdrowotnych.

Szkolenie skierowane jest do dietetyków, lekarzy i innych specjalistów.

PROGRAM:

Część I. prof. dr hab. n.med. Wojciech Marlicz

  • Zaburzenia osi mózgowo-jelitowej, czyli dawne zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego i najczęściej występujące: zespół jelita nadwrażliwego (IBS), dyspepsja czynnościowa (FD), SIBO
  • NAFLD, NASH, MASH, nadwaga i otyłość
  • Nowotwory i choroby krążenia a zaburzenia metaboliczne
  • Celiakia
  • Leki (m.in. metformina, NLPZ, IPP, antybiotyki, leki p/depresyjne, suplementy diety, probiotyki)
  • Zaburzenia psychiczne w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. depresja, zaburzenia lękowe, stres)

Część II. dr n.med. Martyna Marciniak - zaburzenia pracy przewodu pokarmowego w chorobach metabolicznych - dietoterapia

  • Zespół jelita nadwrażliwego (IBS)
  • Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO
  • Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD)
  • Wzdęcia, zaparcia, nudności
  • Celiakia

W każdym zaburzeniu omówione są:

  • przyczyny występowania
  • wpływ niewłaściwej diety na rozwój powyższych zaburzeń
  • zasady prawidłowej dietoterapii w przypadku IBS, SIBO, NAFLD, wzdęć, zaparć, nudności i celiakii, a także współwystępowania chorób metabolicznych
  • omówienie indywidualnych modyfikacji żywieniowych u pacjentów
  • a także nieprawidłowo zbilansowana dieta bezglutenowa w celiakii i jej wpływ na rozwój zaburzeń metabolicznych

Czas trwania: 4h!

Prowadzący: prof dr.hab.n.med. Wojciech Marlicz, dr n.med. Martyna Marciniak

Certyfikat: TAK

Partnerem szkolenia jest firma Sanprobi

Prof. dr hab.n.med. Wojciech Marlicz

Specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog

Absolwent Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie, specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog. Od początku swojej kariery zawodowej związany z Kliniką Gastroenterologii SPSK 1 Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Blackburn Royal Infirmary Hospital (Wielka Brytania), University of Pennsylvania (USA) i University of New South Wales (Australia). Członek m.in. Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii (PTG-e), American Gastroenterological Association (AGA), American College of Gastroenterology (Fellow, FACG), Royal College of Physicians (Fellow, FRCPE), European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO), European Neurogastroenterology and Motility Society (ENMS), American Association for the Advancement of Science (AAAS), World Gastroenterology Organisation (WGO), European Society for the Study of Celiac Disease (ESSCD), European Colonoscopy Quality Investigation (ECQI), European Microscopic Colitis Group (EMCG). Członek Honorowy Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W Polsce reprezentuje Europejskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia (ELMO), Europejski Rejestr Helicobacter Pylori (EU-HpReg) oraz Sekcję Mikroskopowego Zapalenia Jelita Grubego PTG-e. W codziennej pracy zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób przewodu pokarmowego, w oparciu o badania endoskopowe przewodu pokarmowego, wraz z wykorzystaniem kapsułki endoskopowej, badań analizujących mikrobiom jelitowy z możliwością modulacji mikrobioty jelitowej za pomocą prebiotyków, probiotyków, antybiotyków, neuromodulatorów, diety oraz zabiegów transplantacji mikrobioty jelitowej.

Dr n.med. Martyna Marciniak

Dietetyczka kliniczna, specjalistka żywienia w gastroenterologii

Absolwentka studiów licencjackich oraz magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Asystentka naukowo-dydaktyczna w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki oraz Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W marcu 2022 obroniła przewód doktorski nt. wpływu jednodniowej głodówki na okołodobowy rytm wydzielania kortyzolu u osób otyłych. Regularnie uczestniczy w szkoleniach i konferencjach z zakresu dietetyki. Autorka publikacji naukowych zarówno w czasopismach polskich, jak i zagranicznych, prelegentka wielu warsztatów, a także konferencji dla pacjentów oraz specjalistów. Czynnie współpracuje z Fundacją Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie oraz z Bezglutenową Mamą prowadząc warsztaty i szkolenia dla pacjentów oraz specjalistów. Swoją praktykę opiera o najnowsze dostępne informacje wg. Evidence Based Nutrition oraz Evidence based Medicine.

Współpracuje z pacjentami z problemami z przewodem pokarmowym, alergiami pokarmowymi, zaburzeniami hormonalnymi, insulinoopornością, zespołem metabolicznym, otyłością, celiakią a także ze sportowcami.

Zobacz także

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o insulinooporności - bezpłatny ebook Oś jelitowo-mózgowa: probiotykoterapia, dietoterapia oraz wybrane choroby bieguna mózgowego Mikrobiota okiem gastroenterologa Insulinooporność i otyłość a mikrobiota jelitowa Zespół jelita drażliwego a metformina Wpływ mikrobioty jelitowej na insulinooporność Dieta i suplementacja w insulinooporności Mikrobiota i jej udział w metabolizmie człowieka Mikrobiota jelitowa i możliwości zastosowania suplementacji probiotycznej w kształtowaniu odporności Czy odporność pochodzi z jelit? Probiotyki kontra nawracające infekcje Tabele Indeksu Glikemicznego - aktualizacja 2021 Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook Probiotykoterapia w PCOS - bezpłatny ebook

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera