;


Webinar dla pacjentów

Wpływ mikrobioty jelitowej na insulinooporność


  • Jaki wpływ na rozwój insulinooporności ma mikrobiota jelitowa?
  • Jaki jest między nimi związek i z czego on wynika?
  • Jak poprawić stan swoich jelit, żeby korzystnie wpłynąć na leczenie insulinooporności?
  • Jak insulinoopornosc wpływa na stan naszych jelit?

Na te pytania oraz wiele innych, w rozmowie z Dominiką Musiałowską odpowiedziała prof. dr hab. n.med. Karolina Skonieczna-Żydecka

Rozmowa odbyła się w siedzibie firmy Sanprobi w Szczecinie.

Czas trwania webinaru: 25 minut

Prowadzące: Prof. dr hab.n.med. Karolina Skonieczna-Żydecka, Dominika Musiałowska

Certyfikat: NIE

Webinar odbył się w listopadzie 2021r. Udostępniamy Państwu nagranie webinaru. Zapraszamy!

Partnerem spotkania jest firma Sanprobi.

Cena webinaru to jedynie 5 zł - kupując go w symbolicznej cenie wspierasz naszą platformę i pomagasz w jej utrzymaniu oraz dalszych rozwoju! Dziękujemy!

Prof. dr hab.n.med. Karolina Skonieczna-Żydecka

Profesor PUM, specjalistka w zakresie mikrobiologii żywności i biotechnologii przemysłowej, nauczycielka akademicka, badaczka

Profesor Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Zakładu Badań Biochemicznych, specjalistka w zakresie mikrobiologii żywności i biotechnologii przemysłowej, nauczycielka akademicka i badaczka. Kieruje Zakładem Badań Biochemicznych Wydziału Nauk o Zdrowiu PUM, w której odbywa się kształcenie studentów wszystkich trzech wydziałów uniwersytetu. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i European Lifestyle Medicine Organization, wykładowcą zjazdów w kraju i za granicą, autorką ponad 240 prac naukowych. Sumaryczny IF jej publikacji wynosi ponad 570, a indeks Hirscha 25. Jest również dyrektorem Centrum Badawczo-Rozwojowego SANPROBI.

mgr Dominika Musiałowska

Psycholog, Psychodietetyk, edukatorka zdrowotna

Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.

Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.

Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.

Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.

W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. 

Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl 

Zobacz także

Oś jelitowo-mózgowa: probiotykoterapia, dietoterapia oraz wybrane choroby bieguna mózgowego Wpływ metforminy na mikrobiotę jelitową Mikrobiota okiem gastroenterologa Insulinooporność i otyłość a mikrobiota jelitowa Zespół jelita drażliwego a metformina Aktywność fizyczna w insulinooporności Dieta i suplementacja w insulinooporności Mikrobiota i jej udział w metabolizmie człowieka Jak za pomocą diety i probiotyków zmniejszyć skutki stresu Mikrobiota jelitowa i możliwości zastosowania suplementacji probiotycznej w kształtowaniu odporności Czy odporność pochodzi z jelit? Probiotyki kontra nawracające infekcje Joga na lepsze zdrowie i samopoczucie Tabele Indeksu Glikemicznego Desery bez cukru - ebook z przepisami Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook Probiotykoterapia w PCOS - bezpłatny ebook

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera