;


Bezpłatny webinar dla pacjentów

Aktywność fizyczna w insulinooporności

(i nie tylko)


  • Dlaczego aktywność fizyczna jest ważna w leczeniu insulinooporności?
  • Jak dobrać właściwą aktywność?
  • Na co szczególnie zwracać uwagę przy aktywności fizycznej?
  • Co jeść będąc aktywnym fizycznie?

Na te pytania oraz wiele innych, w rozmowie z Dominiką Musiałowską odpowiedziała dr n.med. Karina Ryterska - dietetyczka sportowa.

Rozmowa odbyła się w siedzibie firmy Sanprobi w Szczecinie.

Czas trwania webinaru: 30 minut

Prowadzące: dr n.med. Karina Ryterska, Dominika Musiałowska

Certyfikat: NIE

Webinar odbył się w listopadzie 2021r. Udostępniamy Państwu nagranie webinaru. Zapraszamy!

Partnerem spotkania jest firma Sanprobi.

Dr n.med. Karina Ryterska

Dietetyczka sportowa, technolog żywności i żywienia, biotechnolog

Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. Jej praca doktorska obejmowała zagadnienia nutrigenomiki. Zawodowo i hobbystycznie związana z dietetyką, żywieniem w różnych fizjologicznych a przede wszystkim żywieniem sportowców. Autorka licznych publikacji poświęconych żywności i żywieniu. Koordynatorka wielu projektów badawczych priwadzonych w Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM. Uczestniczka i prelegentka na szkoleniach, wizytach studyjnych i konferencjach branżowych.

mgr Dominika Musiałowska

Psycholog, Psychodietetyk, edukatorka zdrowotna

Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.

Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.

Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.

Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.

W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. 

Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl 

Zobacz także

Otyłość jako skutek stresu Dieta redukcyjna w insulinooporności Insulinooporność dla początkujących Mam Hashimoto i nie mogę schudnąć. Jak to zmienić? Joga dla insulinoopornych i nie tylko Popularne diety - HOT or NOT? Insulinooporność w psychiatrii Jak za pomocą diety i probiotyków zmniejszyć skutki stresu Jak trenować i nie zwariować? Joga na lepsze zdrowie i samopoczucie Tabele Indeksu Glikemicznego Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook Zdrowe potrawy z niskim IG - ebook z przepisami

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera