;


Webinar dla pacjentów

Dieta i suplementacja w insulinooporności


  • Jak powinno wyglądać żywienie osób z insulinoopornością?
  • Jak poszczególne składniki wpływają na poprawę naszego zdrowia?
  • Jaka dieta może zwiększać ryzyko rozwoju insulinooporności?
  • Jakie są powszechne mity na temat insulinooporności?
  • Jak powinna wyglądać suplementacja w IO?
  • Jakie suplementy są faktycznie skuteczne dla osób z insulinoopornością?

Na te pytania oraz wiele innych, w rozmowie z Dominiką Musiałowską odpowiedziała prof. Ewa Stachowska - biochemik, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. 

Rozmowa odbyła się w siedzibie firmy Sanprobi w Szczecinie.

Czas trwania webinaru: 40 minut

Prowadzące: Prof. dr hab.n.med. Ewa Stachowska, Dominika Musiałowska

Certyfikat: NIE

Webinar odbył się w listopadzie 2021r. Udostępniamy Państwu nagranie webinaru. Zapraszamy!

Partnerem spotkania jest firma Sanprobi.

Cena webinaru to jedynie 5 zł - kupując go w symbolicznej cenie wspierasz naszą platformę i pomagasz w jej utrzymaniu oraz dalszych rozwoju! Dziękujemy!

Prof. dr hab.n.med. Ewa Stachowska

Biochemiczka, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka

Wykwalifikowana specjalistka z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki, dziedzin nauki związanych z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych. W 1989 roku została absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – kierunek “Biologia molekularna”. W 2000 roku ukończyła Studia Podyplomowe na kierunku “Technologia Żywności i Żywienia Człowieka” w ZUT Szczecin – specjalizacja – Żywienie człowieka.

Obecnie kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i zagranicą. Jest autorką kilkudziesięciu prac naukowych związanych z problematyką żywienia człowieka, opublikowanych w prestiżowych czasopismach brytyjskich i amerykańskich. Za swoje osiągnięcia naukowe została wyróżniona prestiżowymi nagrodami między innymi Nagrodą Ministra Zdrowia. Jest członkiem komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego pracującego nad tworzeniem nowych ram kształcenia dla studentów dietetyki.

mgr Dominika Musiałowska

Psycholog, Psychodietetyk, edukatorka zdrowotna

Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.

Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.

Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.

Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.

W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. 

Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl 

Zobacz także

Oś jelitowo-mózgowa: probiotykoterapia, dietoterapia oraz wybrane choroby bieguna mózgowego Wszystko co chcielibyście wiedzieć o insulinooporności - bezpłatny ebook Co mogę w końcu jeść mając insulinooporność? Dieta redukcyjna w insulinooporności Insulinooporność dla początkujących Insulinooporność i PCOS czy zawsze idą w parze? Popularne diety - HOT or NOT? Insulinooporność i otyłość a mikrobiota jelitowa Insulinooporność od podstaw - pakiet 4 webinarów - 10h nagrań! O diecie i wydatkach. Czy zdrowo musi oznaczać drogo? Tabele Indeksu Glikemicznego Desery bez cukru - ebook z przepisami Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera