;


Webinar dla pacjentów

Insulinooporność i otyłość a mikrobiota jelitowa


  • Jak stan naszych jelit może wpływać na rozwój otyłości i insulinooporności?
  • Jak wyglada stan jelit u pacjentów z otyłością i insulinoopornością i z czego to wynika?
  • Jaki jest związek między mikrobiotą jelitową a otyłością i insulinoopornością?
  • Jak poprawić stan naszych jelit?

Na te pytania oraz wiele innych, w rozmowie z Dominiką Musiałowską odpowiedziała dr hab.n.med. Monika Szulińska - lekarka, specjalistka hipertensjologii.

Czas trwania webinaru: 55 minut

Prowadzące: dr hab.n.med. Monika Szulińska, Dominika Musiałowska

Certyfikat: NIE

Webinar odbył się w sierpniu 2021r. Udostępniamy Państwu nagranie webinaru. Zapraszamy!

Partnerem spotkania jest firma Sanprobi.

Cena webinaru to jedynie 5 zł - kupując go w symbolicznej cenie wspierasz naszą platformę i pomagasz w jej utrzymaniu oraz dalszych rozwoju! Dziękujemy!

Dr hab.n.med. Monika Szulińska

Lekarka, specjalistka chorób wewnętrznych i hipertensjologii


Specjalizuje się w chorobach wewnętrznych i hipertensjologii (nadciśnienie tętnicze). Posiada także tytuł certyfikowanego lekarza lipidologa PTL (Polskie Towarzystwo Lipidologiczne). Jest współautorem „Zaleceń klinicznych dotyczących postepowania u chorych na otyłość 2022. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości”. Pracuje w Oddziale Nadciśnienia Tętniczego i Zaburzeń Metabolicznych Szpitala Klinicznego nr 1 oraz w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Zajmuje się profesjonalnym leczeniem choroby otyłościowej i jej powikłań. Insulinooporność, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe (w tym także hipercholesterolemia rodzinna) oraz inne choroby metaboliczne znajdują się w kręgu moich zainteresowań naukowych oraz klinicznych od ponad 20 lat. Jest zwolenniczką traktowania chorego i jego dolegliwości holistycznie (całościowo).

mgr Dominika Musiałowska

Psycholog, Psychodietetyk, edukatorka zdrowotna

Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.

Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.

Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.

Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.

W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. 

Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl 

Zobacz także

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o insulinooporności - bezpłatny ebook Otyłość w ciąży i przed ciążą Otyłość jako skutek stresu Pacjent z insulinoopornością i otyłością u lekarza Co mogę w końcu jeść mając insulinooporność? Dieta redukcyjna w insulinooporności Insulinooporność dla początkujących Żyj łatwo z insulinoopornością Wpływ metforminy na mikrobiotę jelitową Mikrobiota okiem gastroenterologa Probiotykoterapia w profilaktyce i wspomaganiu leczenia PCOS i niektórych chorób metabolicznych Zespół jelita drażliwego a metformina Wpływ mikrobioty jelitowej na insulinooporność Insulinooporność od podstaw - pakiet 4 webinarów - 10h nagrań! Mikrobiota i jej udział w metabolizmie człowieka Mikrobiota jelitowa i możliwości zastosowania suplementacji probiotycznej w kształtowaniu odporności Czy odporność pochodzi z jelit? Probiotyki kontra nawracające infekcje Tabele Indeksu Glikemicznego Desery bez cukru - ebook z przepisami Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook Pyszne sałatki - bezpłatny ebook z przepisami

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera