;


Webinar dla pacjentów

Mikrobiota i jej udział w metabolizmie człowieka


Mikrobiota to złożona społeczność mikroorganizmów, głównie bakterii, które zamieszkują różne obszary ciała człowieka, takie jak jelita, skóra i inne. Odgrywają one kluczową rolę w utrzymaniu równowagi biologicznej organizmu, a ich udział w metabolizmie człowieka ma istotne znaczenie dla zdrowia.

Mikroorganizmy jelitowe

  • przyczyniają się do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA),
  • wspomagają wchłanianie niektórych składników odżywczych, takich jak witaminy (np. witamina K) i minerały,
  • biorą udział w trawieniu niektórych substancji, takich jak białka i błonnik, co może wpływać na ilość energii dostępnej dla organizmu.

A to tylko kilka ich zadań specjalnych w naszym organizmie, spośród znacznie większej ilości.

Zaburzenia mikrobioty jelitowej zostały skorelowane z problemami związanych z masą ciała. Badania sugerują, że odpowiednia równowaga mikroorganizmów jelitowych może pomagać w utrzymaniu zdrowej masy ciała. Badania nad mikrobiotą i jej wpływem na metabolizm człowieka są nadal intensywnie prowadzone, a zrozumienie tych zależności może mieć istotne konsekwencje dla zdrowia publicznego, zwłaszcza w kontekście chorób metabolicznych, otyłości, cukrzycy i innych schorzeń.

Więcej na ten temat dowiecie się z webinaru, który prowadzi znakomita ekspertka prof. dr hab.n.med. Karolina Skonieczna - Żydecka.

Czas trwania webinaru: 60 minut

Prowadząca: Prof. dr hab.n.med. Karolina Skonieczna-Żydecka

Certyfikat: TAK

Webinar odbył się w listopadzie 2018r. Udostępniamy Państwu nagranie webinaru. Zapraszamy!

Partnerem spotkania jest firma Sanprobi.

Cena webinaru to jedynie 5 zł - kupując go w symbolicznej cenie wspierasz naszą platformę i pomagasz w jej utrzymaniu oraz dalszych rozwoju! Dziękujemy!

Prof. dr hab.n.med. Karolina Skonieczna-Żydecka

Profesor PUM, specjalistka w zakresie mikrobiologii żywności i biotechnologii przemysłowej, nauczycielka akademicka, badaczka

Profesor Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Zakładu Badań Biochemicznych, specjalistka w zakresie mikrobiologii żywności i biotechnologii przemysłowej, nauczycielka akademicka i badaczka. Kieruje Zakładem Badań Biochemicznych Wydziału Nauk o Zdrowiu PUM, w której odbywa się kształcenie studentów wszystkich trzech wydziałów uniwersytetu. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i European Lifestyle Medicine Organization, wykładowcą zjazdów w kraju i za granicą, autorką ponad 240 prac naukowych. Sumaryczny IF jej publikacji wynosi ponad 570, a indeks Hirscha 25. Jest również dyrektorem Centrum Badawczo-Rozwojowego SANPROBI.

Zobacz także

Oś jelitowo-mózgowa: probiotykoterapia, dietoterapia oraz wybrane choroby bieguna mózgowego Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego w insulinooporności i innych zaburzeniach metabolicznych – postępowanie i dietoterapia Wpływ metforminy na mikrobiotę jelitową Mikrobiota okiem gastroenterologa Insulinooporność i otyłość a mikrobiota jelitowa Probiotykoterapia w profilaktyce i wspomaganiu leczenia PCOS i niektórych chorób metabolicznych Zespół jelita drażliwego a metformina Wpływ mikrobioty jelitowej na insulinooporność Jak za pomocą diety i probiotyków zmniejszyć skutki stresu Mikrobiota jelitowa i możliwości zastosowania suplementacji probiotycznej w kształtowaniu odporności Czy odporność pochodzi z jelit? Probiotyki kontra nawracające infekcje Joga na lepsze zdrowie i samopoczucie Vademecum - wszystko dla insulinoopornych - bezpłatny ebook

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera