;
Czy „zdrowe jedzenie” zawsze służy zdrowiu? Coraz więcej pacjentów obsesyjnie kontroluje skład posiłków, unika „złych” produktów i żyje według sztywnych reguł dietetycznych. Choć na pierwszy rzut oka wydają się „świadomymi konsumentami”, pod powierzchnią kryje się lęk, napięcie, perfekcjonizm i poczucie winy.
To nie tylko moda czy rozsądek, to może być ortoreksja.
Choć nie została jeszcze oficjalnie ujęta w klasyfikacjach diagnostycznych takich jak DSM-5 czy ICD-10 i ICD-11, ortoreksja coraz częściej pojawia się w praktyce klinicznej jako realne zaburzenie odżywiania, które wymaga profesjonalnej uwagi i odpowiedniego podejścia terapeutycznego.
Dla kogo jest to szkolenie?
Dla wszystkich specjalistów, którzy:
Szkolenie to nie tylko teoria, to również konkretne narzędzia, przykłady z praktyki oraz przestrzeń na zadawanie pytań i rozwianie wątpliwości.
Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting. 2 dni przed szkoleniem otrzymasz link do szkolenia oraz niezbędne informacje.
Cena: 149 zł
Zapisy do 22.09.2025
Wszelkie pytania prosimy kierować na adres:
Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe z zakresu psychodietetyki, dietetyki klinicznej, dietetyki i psychologii zdrowia, psychosomatyki i somatopsychologii, pomocy psychopedagicznej i emocjonalnej w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna (specjalność PR i marketing). Uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych z zakresu psychologii, psychiatrii, dietetyki i medycyny, zarówno jako uczestniczka, jak i prelegentka oraz organizatorka.
Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, gdzie prowadzi zajęcia m.in. z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem.
W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. W pracy zawodowej specjalizuje się w tematach dotyczących psychologii otyłości i żywienia, neuroróżnorodności (szczególnie spektrum autyzmu i ADHD u osób dorosłych), psychosomatycznych czynników wpływających na leczenie zaburzeń metabolicznych, neuropsychologii stresu i jego wpływu na zdrowie, oraz psychologii zdrowia.
Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Wsparcia w chorobie i jej leczeniu udziela nie tylko pacjentom, ale także ich bliskim, prowadzi konsultacje dla rodziców dzieci chorujących przewlekle, szczególnie na otyłość i zaburzenia odżywiania się, a także z ADHD i będących w spektrum autyzmu.
Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy. Autorka licznych artykułów i publikacji w prasie, na portalach internetowych oraz w publikacjach innych autorów. Prelegentka i organizatorka konferencji naukowych, szkoleń dla specjalistów i warsztatów edukacyjnych dla pacjentów. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Pasjonatka psychologii, psychosomatycznych aspektów chorób przewlekłych, neuropsychologii, nutripsychiatrii oraz neuroróżnorodności. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl oraz www.insulinoopornosc.com