;
Czy „zdrowe jedzenie” zawsze służy zdrowiu? Coraz więcej pacjentów obsesyjnie kontroluje skład posiłków, unika „złych” produktów i żyje według sztywnych reguł dietetycznych. Choć na pierwszy rzut oka wydają się „świadomymi konsumentami”, pod powierzchnią kryje się lęk, napięcie, perfekcjonizm i poczucie winy.
To nie tylko moda czy rozsądek, to może być ortoreksja.
Choć nie została jeszcze oficjalnie ujęta w klasyfikacjach diagnostycznych takich jak DSM-5 czy ICD-10 i ICD-11, ortoreksja coraz częściej pojawia się w praktyce klinicznej jako realne zaburzenie odżywiania, które wymaga profesjonalnej uwagi i odpowiedniego podejścia terapeutycznego.
Dla kogo jest to szkolenie?
Dla wszystkich specjalistów, którzy:
Szkolenie to nie tylko teoria, to również konkretne narzędzia, przykłady z praktyki oraz przestrzeń na zadawanie pytań i rozwianie wątpliwości.
Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting. 2 dni przed szkoleniem otrzymasz link do szkolenia oraz niezbędne informacje.
Cena: 149 zł
Zapisy do 22.09.2025
Wszelkie pytania prosimy kierować na adres:
[email protected] lub [email protected]
Wkrótce w sprzedaży kolejne szkolenia:
Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.
Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.
Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.
Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.
W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia.
Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl