;


Szkolenie online

"Ortoreksja - gdzie jest granica między zdrowym odżywianiem a obsesją?"

Czy „zdrowe jedzenie” zawsze służy zdrowiu? Coraz więcej pacjentów obsesyjnie kontroluje skład posiłków, unika „złych” produktów i żyje według sztywnych reguł dietetycznych. Choć na pierwszy rzut oka wydają się „świadomymi konsumentami”, pod powierzchnią kryje się lęk, napięcie, perfekcjonizm i poczucie winy.

To nie tylko moda czy rozsądek, to może być ortoreksja.

Choć nie została jeszcze oficjalnie ujęta w klasyfikacjach diagnostycznych takich jak DSM-5 czy ICD-10 i ICD-11, ortoreksja coraz częściej pojawia się w praktyce klinicznej jako realne zaburzenie odżywiania, które wymaga profesjonalnej uwagi i odpowiedniego podejścia terapeutycznego.

Dla kogo jest to szkolenie?

Dla wszystkich specjalistów, którzy:

  • pracują z pacjentami z zaburzeniami odżywiania i nadmierną kontrolą żywieniową,
  • chcą lepiej rozumieć mechanizmy ortoreksji,
  • nie chcą nieświadomie pogłębiać problemów zaleceniami,
  • potrzebują informacji i narzędzi do diagnozy, psychoedukacji i pracy dietetycznej, psychodietetycznej i terapeutycznej.

Szkolenie to nie tylko teoria, to również konkretne narzędzia, przykłady z praktyki oraz przestrzeń na zadawanie pytań i rozwianie wątpliwości.


PROGRAM SZKOLENIA:

  1. Czym jest ortoreksja? - Definicja, historia, przyczyny i mechanizmy
  2. Zdrowy styl życia a obsesja - gdzie przebiega granica? - Jak odróżnić dbałość o zdrowie od zaburzenia?
  3. Ortoreksja a klasyfikacje diagnostyczne - Brak formalnych kryteriów, dostępne narzędzia i podejścia do diagnozy
  4. Red flagi - wczesne sygnały ostrzegawcze - Na co warto zwrócić uwagę w rozmowie i zachowaniu pacjenta?
  5. Różnicowanie ortoreksji z innymi zaburzeniami m.in. anoreksja, ARFID, OCD - podobieństwa i różnice
  6. Ortoreksja w praktyce klinicznej - Rola dietetyka, psychodietetyka, psychoterapeuty i psychiatry
  7. Zalecenia dietetyczne a rozwój ortoreksji - Jak nie pogłębić problemu?
  8. Komunikacja, psychoedukacja, edukacja żywieniowa - Jak mówić, żeby nie szkodzić? Jak wspierać?
  9. Strategie wsparcia i plan działania - Jak wspierać zmianę krok po kroku?
  10. Narzędzia psychodietetyczne w pracy z pacjentem - Kwestionariusze, pytania diagnostyczne, checklisty, ćwiczenia, skrypty


Dlaczego warto wziąć udział?

  • Szkolenie jest prowadzone przez doświadczoną specjalistkę - psycholożkę, psychodietetyczkę i wykładowczynię akademicką Dominikę Musiałowską, która na co dzień pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania się,
  • Po szkoleniu otrzymasz dostęp do nagrań na 12 miesięcy oraz materiały szkoleniowe przydatne w pracy z pacjentami w gabinecie!
  • Po szkoleniu otrzymasz certyfikat.


Czas trwania szkolenia: 3h

Prowadząca: mgr Dominika Musiałowska


Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting. 2 dni przed szkoleniem otrzymasz link do szkolenia oraz niezbędne informacje.

25.09.2025 godz. 17.00-20.00

Cena: 149 zł

Zapisy do 22.09.2025

Wszelkie pytania prosimy kierować na adres:

[email protected] lub [email protected]

mgr Dominika Musiałowska

Psycholog, Psychodietetyk, edukatorka zdrowotna

Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe z zakresu psychodietetyki, dietetyki klinicznej, dietetyki i psychologii zdrowia, psychosomatyki i somatopsychologii, pomocy psychopedagicznej i emocjonalnej w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna (specjalność PR i marketing). Uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych z zakresu psychologii, psychiatrii, dietetyki i medycyny, zarówno jako uczestniczka, jak i prelegentka oraz organizatorka.

Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, gdzie prowadzi zajęcia m.in. z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem.

W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. W pracy zawodowej specjalizuje się w tematach dotyczących psychologii otyłości i żywienia, neuroróżnorodności (szczególnie spektrum autyzmu i ADHD u osób dorosłych), psychosomatycznych czynników wpływających na leczenie zaburzeń metabolicznych, neuropsychologii stresu i jego wpływu na zdrowie, oraz psychologii zdrowia.

Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Wsparcia w chorobie i jej leczeniu udziela nie tylko pacjentom, ale także ich bliskim, prowadzi konsultacje dla rodziców dzieci chorujących przewlekle, szczególnie na otyłość i zaburzenia odżywiania się, a także z ADHD i będących w spektrum autyzmu.

Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy. Autorka licznych artykułów i publikacji w prasie, na portalach internetowych oraz w publikacjach innych autorów. Prelegentka i organizatorka konferencji naukowych, szkoleń dla specjalistów i warsztatów edukacyjnych dla pacjentów. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Pasjonatka psychologii, psychosomatycznych aspektów chorób przewlekłych, neuropsychologii, nutripsychiatrii oraz neuroróżnorodności. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl oraz www.insulinoopornosc.com

Zobacz także

Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego w insulinooporności i innych zaburzeniach metabolicznych – postępowanie i dietoterapia Leczenie niepłodności u kobiet z PCOS i chorobą otyłościową Mikrobiota okiem gastroenterologa Insulinooporność w psychiatrii Probiotykoterapia w profilaktyce i wspomaganiu leczenia PCOS i niektórych chorób metabolicznych Jak za pomocą diety i probiotyków zmniejszyć skutki stresu Mikrobiota jelitowa i możliwości zastosowania suplementacji probiotycznej w kształtowaniu odporności Jak wygląda życie 3 lata po operacji bariatrycznej? Czy odporność pochodzi z jelit? Probiotyki kontra nawracające infekcje Dieta planetarna - dla zdrowia i planety Tabele Indeksu Glikemicznego Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook Probiotykoterapia w PCOS - bezpłatny ebook

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera