;
Coraz częściej do gabinetu dietetyka trafiają pacjenci, których trudności z jedzeniem mają podłoże znacznie głębsze - związane z emocjami, przekonaniami, doświadczeniami życiowymi czy współwystępującymi zaburzeniami psychicznymi.
W takich sytuacjach rola dietetyka i psychodietetyka staje się szczególnie odpowiedzialna. Wymaga nie tylko wiedzy żywieniowej, ale także umiejętności rozpoznawania sygnałów ostrzegawczych oraz bezpiecznego prowadzenia pacjenta.
Zaburzenia odżywiania (ED) to nie tylko anoreksja czy bulimia, ale całe spektrum zaburzeń - od kompulsyjnego objadania się, przez ARFID, po zaburzenia nie ujęte w klasyfikacjach diagnostycznych, takie jak ortoreksja czy diabulimia. Każde z nich ma inne mechanizmy, konsekwencje zdrowotne i psychologiczne, a także wymaga od specjalisty innego podejścia.
To szkolenie zostało stworzone po to, aby dostarczyć Ci kompleksowej wiedzy teoretycznej i praktycznych narzędzi, które pozwolą Ci pracować z pacjentami w sposób profesjonalny, empatyczny i, co najważniejsze, bezpieczny.
Dla kogo jest to szkolenie?
Dla wszystkich specjalistów, którzy:
Szkolenie to nie tylko teoria, to również konkretne narzędzia, przykłady z praktyki oraz przestrzeń na zadawanie pytań i rozwianie wątpliwości.
Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting. 2 dni przed szkoleniem otrzymasz link do szkolenia oraz niezbędne informacje.
Cena: 149 zł
Zapisy do 21.10.2025
Wszelkie pytania prosimy kierować na adres:
[email protected] lub [email protected]
Wkrótce w sprzedaży kolejne szkolenia:
Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe z zakresu psychodietetyki, dietetyki klinicznej, dietetyki i psychologii zdrowia, psychosomatyki i somatopsychologii, pomocy psychopedagicznej i emocjonalnej w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna (specjalność PR i marketing). Uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych z zakresu psychologii, psychiatrii, dietetyki i medycyny, zarówno jako uczestniczka, jak i prelegentka oraz organizatorka.
Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, gdzie prowadzi zajęcia m.in. z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem.
W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. W pracy zawodowej specjalizuje się w tematach dotyczących psychologii otyłości i żywienia, neuroróżnorodności (szczególnie spektrum autyzmu i ADHD u osób dorosłych), psychosomatycznych czynników wpływających na leczenie zaburzeń metabolicznych, neuropsychologii stresu i jego wpływu na zdrowie, oraz psychologii zdrowia.
Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Wsparcia w chorobie i jej leczeniu udziela nie tylko pacjentom, ale także ich bliskim, prowadzi konsultacje dla rodziców dzieci chorujących przewlekle, szczególnie na otyłość i zaburzenia odżywiania się, a także z ADHD i będących w spektrum autyzmu.
Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy. Autorka licznych artykułów i publikacji w prasie, na portalach internetowych oraz w publikacjach innych autorów. Prelegentka i organizatorka konferencji naukowych, szkoleń dla specjalistów i warsztatów edukacyjnych dla pacjentów. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Pasjonatka psychologii, psychosomatycznych aspektów chorób przewlekłych, neuropsychologii, nutripsychiatrii oraz neuroróżnorodności. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl oraz www.insulinoopornosc.com