;
Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie ma przyjemność zaprosić wszystkich specjalistów pracujących z osobami z insulinoopornością, otyłością oraz zaburzeniami, które często im towarzyszą, tj. PCOS, choroby tarczycy, cukrzyca i inne, na jedyne takie szkolenie w Polsce!
To już 28. edycja szkolenia SOIT! Od lat szkolimy specjalistów, którzy dzięki zdobytej wiedzy mogą pomagać pacjentom z insulinoopornością, otyłością i innymi zaburzeniami metabolicznymi wracać do zdrowia. Dołącz do listy ponad 2000 specjalistów, którzy wzięli udział w naszych szkoleniach SOIT.
Naszym celem jest przekazać Państwu maksymalną dawkę wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej na temat insulinooporności, metod jej leczenia, diagnostyki opartej na EBM (Evidence-Based Medicine). Pokażemy również drugi punkt widzenia: pacjenta.
Szkolenie zakończone zostanie egzaminem, którego pozytywne zaliczenie potwierdzone zostanie certyfikatem z oznaczeniem „Specjalista przyjazny insulinoopornym” oraz wpisem na listę specjalistów polecanych pacjentom z insulinoopornością www.szkoleniesoit.pl
Partnerem szkolenia jest firma SANPROBI - producent wysokiej jakości probiotyków, starannie przebadanych i dopasowanych do różnych potrzeb organizmu.
9.00 – 9.30 Rozpoczęcie – Dominika Musiałowska, Justyna Bereśniewicz – Fundacja Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie
9.30 – 11.00 Insulinooporność z punktu widzenia lekarza - dr hab. n. med. Monika Szulińska – lekarz chorób wewnętrznych i hipertensjolog
1. Rola insuliny w organizmie
2. Definicja insulinooporności
3. Znaczenie kliniczne insulinooporności i hiperinsulinzmu – wpływ na rozwój cukrzycy, otyłości, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy naczyń krwionośnych, hiperurykemii, zespołu policystycznych jajników
4. Wzajemna zależność pomiędzy insulinoopornością a otyłością – mechanizm błędnego koła chorobowego
5. Patogeneza insulinooporności – aktualny stan wiedzy
6. Rozpoznanie insulinooporności
7. Postępowanie w insulinooporności – dieta, wysiłek fizyczny, farmakoterapia
8. Metformina – mechanizm działania, rola w terapii insulinooporności, rodzaje preparatów
9. Perspektywy leczenia insulinooporności
10. Znaczenie innych zaburzeń endokrynologicznych dla rozwoju insulinooporności – niedoczynność tarczycy, hiperkortyzolemia.
11.00 – 11.15 PRZERWA
11.15 – 13.00 Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka - mgr Karolina Górnik – Horn – dietetyk kliniczny, psychodietetyk, psycholog
1.Kiedy dietetyk powinien podejrzewać insulinooporność?
a. Wywiad dietetyczny
b. Dzienniczek żywieniowy
c. Badania antropometryczne
2.Co wynika z badań laboratoryjnych dla dietetyka?
a. Rozkład posiłków
b. Czy śniadania BT są zawsze konieczne?
3.Planowanie jadłospisu
a. Makroskładniki
b. Witaminy
c. Suplementacja
4.Alternatywne modele żywieniowej stosowane w insulinooporności
13.00 – 13.15 PRZERWA
13.15 – 15.15 Praktyczne zastosowanie indeksu i ładunku glikemicznego. Podstawy indeksu insulinowego - dr inż. Małgorzata Korsar – dietetyk kliniczny, wykładowca akademicki
15.15-15.30 PRZERWA
15.30 – 16.30 Aktywność fizyczna jako ważny element leczenia insulinooporności oraz psychologiczne aspekty zmiany stylu życia - mgr Dominika Musiałowska - psychodietetyczka, psycholożka, edukatorka zdrowotna
16.30– 16.45 PRZERWA
16.45– 17.15 EGZAMIN w formie on-line.
17.15 – 18.30 CASE STUDY – mgr Karolina Górnik – Horn – dietetyk kliniczny, psychodietetyk, psycholog
18.30-19.00 Zakończenie - Dominika Musiałowska, Justyna Bereśniewicz - Fundacja Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie
Zapraszamy!
Ważne informacje:
Zapraszamy także do skorzystania z pozostałych szkoleń dla specjalistów, kursów dla pacjentów i webinarów na naszej platformie Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO www.instytutfio.pl
Znajdziesz tutaj także e-booki i bezpłatne materiały do pobrania.
Konto, które założą Państwo podczas składania zamówienia umożliwi wygodne korzystanie z naszej platformy. To tutaj właśnie będą dostępne nagrania ze szkolenia oraz materiały dodatkowe. Wszystkie szkolenia, webinary, e-booki i materiały z których skorzystasz będą widoczne na Państwa profilach. Na platformie można także dodawać produkty do "ulubionych", żeby skorzystać z nich w późniejszym czasie i o nich nie zapomnieć! Wystarczy zapamiętać jedynie login oraz hasło i korzystać w każdym momencie :)
Specjalizuje się w chorobach wewnętrznych i hipertensjologii (nadciśnienie tętnicze). Posiada także tytuł certyfikowanego lekarza lipidologa PTL (Polskie Towarzystwo Lipidologiczne). Jest współautorem „Zaleceń klinicznych dotyczących postepowania u chorych na otyłość 2022. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości”. Pracuje w Oddziale Nadciśnienia Tętniczego i Zaburzeń Metabolicznych Szpitala Klinicznego nr 1 oraz w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Zajmuje się profesjonalnym leczeniem choroby otyłościowej i jej powikłań. Insulinooporność, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe (w tym także hipercholesterolemia rodzinna) oraz inne choroby metaboliczne znajdują się w kręgu moich zainteresowań naukowych oraz klinicznych od ponad 20 lat. Jest zwolenniczką traktowania chorego i jego dolegliwości holistycznie (całościowo).
Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego, gdzie zdobyła tytuł dietetyka sportowego.
Od 2013 roku pracuje w Centrum Dietetyki i Żywienia LemonDiet w Częstochowie, a od 2019 roku również jako wykładowca na kierunkach dietetyka i kosmetologia na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie. Prelegentka szkolenia SOIT - School Of Insulinresistance Therapy.
Pasjonatka zdrowego żywienia i edukacji żywieniowej wśród dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych. Prowadzi warsztaty edukacyjno- żywieniowe w różnych grupach społecznych- dzieci, osoby dorosłe, sportowcy, seniorzy.
W 2018 roku dołączyła do specjalistów polecanych osobom z insulinoopornością. Uwielbia pracować z małymi pacjentami, osobami z insulinoopornością i cukrzycą.
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na co dzień pracuje jako wykładowca akademicki oraz prowadzi indywidualne konsultacje dietetyczne stacjonarne oraz online. Współpracuje przede wszystkim z pacjentami z zaburzoną gospodarką węglowodanową, z zaburzeniami hormonalnymi oraz problemami dotyczącymi funkcjonowania przewodu pokarmowego. Współpracuje z Fundacją Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie i od kilku lat współtworzy szkolenie SOIT - School Of Insulinresistance Therapy, dedykowane dietetykom chcącym się specjalizować w temacie insulinooporności.
Specjalizuje się w prowadzeniu skutecznej interwencji żywieniowej u osób z insulinoopornością, której celem jest uregulowanie stężenia glukozy i insuliny we krwi, zmniejszenie masy ciała oraz poprawa samopoczucia i jakości życia pacjentów.
Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.
Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.
Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.
Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.
W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia.
Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl